Verse koffiekoeken zonder naar de bakker te moeten gaan!

Zoals ik in een eerdere post al schreef: wat is er lekkerder dan een verse koffiekoek op zondagochtend? Handgemaakt deeg, de koek nog een beetje warm van de oven, zoete vanillepudding... Heerlijk! Het enige wat me altijd in de weg stond, was dat we die koffiekoeken moesten gaan halen bij de bakker.

Op zondagochtend is er namelijk, naast die verse koffiekoek, niets beters dan lekker luieren in je pyama. Rustig wakker worden, een extra koffietje aan de ontbijttafel, gewoon een beetje rondhangen en genieten van een 'niets moet, alles mag'-ochtend. Dus werden het meestal geen koffiekoeken op zondag, want niemand had zin om in de kleren te springen en de buitenwereld te trotseren.

Tot ik op een keer het recept van Jeroen Meus zag voor lange rozijnenkoeken, een vrij eenvoudig recept dat me best wel haalbaar leek. Dus besloot ik ervoor te gaan: zelf koffiekoeken maken voor een heerlijke zondagochtend! Ik begin er altijd op zaterdagavond aan, zodat op zondagochtend de koeken nog enkel een kwartiertje oven moeten en dan rest er niets meer dan te genieten van een warme, kraakverse koffiekoek op je bord!

Hierbij het recept uit Dagelijkse Kost, bij ons dit keer een beetje aangepast met chocoladedruppels in plaats van rozijntjes.

INGREDIËNTEN
(voor 4 personen)

4 eidooiers
150 g kristalsuiker
4 dl melk
1 vanillestok
25 g vanillepuddingpoeder
1 ei
500 g bloem
zout
140 g malse boter
42 g verse gist / 14 g droge gist
een scheutje melk
kaneelpoeder
200 g geweekte rozijnen / een handvol chocoladedruppels
1/2 citroen
50 g bloemsuiker

BEREIDING

Voor de pudding

Splits de eieren en doe de eidooiers in de mengkom van de keukenmachine. Vries de eiwitten in (bijv. voor verse macarons, receptje ook hier op de blog!).

Doe 50 g suiker bij de dooiers en klop tot een ruban (een luchtige, crèmekleurige massa die on volume ongeveer is verdubbeld, het mengsel loopt van de klopper af in een 'lint').

Verwarm 2,5 dl melk in een steelpannetje. Snij het vanillestokje overlangs open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en de peul in de melk (of voeg een theelepel vanille-extract toe).

Meng het vanillepoeder door de ruban. Haal het vanillestokje uit de warme melk en voeg een klein beetje warme melk toe aan de ruban. Roer het mengsel wat los.

Giet de ruban bij de rest van de melk en laat op het vuur al roerend indikken tot een stevige pudding.

Haal van het vuur, doe in een schaal en dek af met vershoudfolie. Druk de folie tot tegen de pudding zodat er geen velletje op komt. Zet in de ijskast en laat volledig afkoelen.


Voor het deeg

Breek 1 ei in de mengkom van de keukenmachine. Doe er 100 g kristalsuiker bij en laat de machine rustig draaien.

Neem 500 g bloem en doe er een snufje zout bij. Meng goed. Doe dit eetlepel voor eetlepel bij het mengsel in de keukenmachine.

Verwarm 1,5 dl melk tot deze lauwwarm is. Smelt er 140 g boter in. Voeg de gist hieraan toe en roer tot deze oplost in de melk.

Giet het melkmengsel dan in de keukenmachine. Laat een tiental minuten kneden tot je een stevig en elastisch deeg hebt.


Voor de lange suisses

Verwarm de oven voor op 175°C (als je de koeken direct wilt afbakken).

Splits 2 eieren en klop de dooiers los met een scheutje melk (voor het eiwit - zie hierboven).

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.

Verdeel de lap in je hoofd in drie gelijke delen. Breng één kant naar het midden en vouw de andere kant erover.

Rol opnieuw uit tot een rechthoek van 30 x 45 cm. Het overtollige deeg snij je weg.

Haal de pudding uit de koelkast. Smeer een laag pudding over het middelste deel van de lap deeg. Bestrooi met kaneelpoeder. Verdeel er dan de rozijnen of chocoladedruppels over.

Maak nu een pakketje van het deeg. Vouw de ene helft naar binnen (over het gedeelte met pudding) en bestrijk met de eierdooiers. Leg dan de andere flap erover en strijk nog eens in met eierdooier.

Snij 7 lange suisses uit het deeg en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Laat 20 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats.

(Ik zette de koeken na deze 20 minuten afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend haalde ik ze eruit, zodat ze tijdens het voorverwarmen van de oven weer op kamertemperatuur konden komen.)

Bestrijk de koeken nogmaals met eigeel en bak zo'n 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak ondertussen glazuur door de bloemsuiker te mengen met het citroensap. Is het mengsel te lopend, voeg dan een beetje extra bloemsuiker toe.

Haal de koeken uit de oven en laat ze een beetje afkoelen op een rooster. Doe er dan wat glazuur over. Klaar!


SMAKELIJK!

Reacties

Populaire posts