Advocaat by Roger Van Damme

Voor de feestdagen maak ik al eens graag 'culinaire cadeautjes'. Zelf gëinfuseerde gin, een kruidenmix, chiligelei, lavendelkoekjes, ... Er is al het één en ander de revue gepasseerd! Dit jaar was er weer een nieuw ideetje, dat ik nog niet helemaal uit de doeken zal doen (hier en daar leest de familie mee 😊).

Wat ik wel al kan vertellen, is dat ik advocaat nodig heb. En dan natuurlijk niet uit een fles uit de winkel, maar homemade. Nu moet ik zeggen dat ik (toen ik in een ver verleden nog in een rusthuis werkte) al wel wat advocaat gemaakt heb in mijn leven. Maar meestal was die te lopend, of korrelig... Echt geslaagd was het nooit, en dus zeker niet geschikt om cadeau te doen.

Er zat dus maar één ding op, weer te rade gaan bij dé dessertchef bij uitstek: Roger Van Damme. En jawel hoor, met het receptje van Roger was het top! Wat ik er nadien mee ga doen, blijft nog even een verrassing (blijf de blog volgen zou ik zeggen 😃). Maar hier is alvast het recept voor wie er ook mee aan de slag wilt. Dikke, romige en smaakvolle advocaat gegarandeerd!

Voor 1 liter advocaat

12 eidooiers
350 g suiker
1 vanillestokje
150 ml pure alcohol (of brandewijn/wodka/...)
410 g gecondenseerde melk

Meng alle ingrediënten in een kom en zet op een zacht vuur.
Klop met zachte bewegingen, met een klopper en vooral ook met de hand. Klop niet te hard, of het mengsel wordt te luchtig.

Neem er een keukenthermometer bij, en ga verder tot je mengsel een temperatuur van 85 °C bereikt. Nadien zet je je kom onmiddellijk in ijswater en laat je het volledig afkoelen. Hoe langer het warm blijft, hoe langer de eieren verder garen.

Heb je geen thermometer, gebruik dan de 'a la nappe'-techniek: ga met een houten spatel door het mengsel. Trek een lijn op de spatel. Als de lijn zichtbaar blijft in het mengsel, dan is het klaar!

Neem dan enkele gesteriliseerde bokalen of flessen, en doe de advocaat erin. Ik heb de advocaat eerst nog gezeefd om eventuele brokjes eruit te halen. Je bewaart dit best op een koele, donkere plaats. Op die manier is het ongeveer een jaar houdbaar.

Tip: de eiwitten kan je invriezen voor later gebruik (macarons, meringues, ...).


SMAKELIJK!

Reacties

  1. Ik heb de advocaat gemaakt en hij is fantastisch bedankt voor het recept. Groetjes linda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb hem ook gemaakt maar ik heb schuim op de advocaat hoe komt dat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vermoed dat je te veel hebt geklopt, waardoor het té luchtig werd.

      Verwijderen
  3. Gecondenseerde melk? Ik vind enkel blikken gecondenseerde melk met suiker. Bedoelt u deze?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je vindt hier inderdaad enkel gesuikerde gecondenseerde melk. Je kan dan eventueel je hoeveelheid suiker iets aanpassen. Succes!

      Verwijderen
  4. Er zitten suikerkorreltjes in mijn advokaat wat kan ik daar aan doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, je neemt best zo fijn mogelijke kristalsuiker. Die smelt normaal beter weg eens op het vuur. Succes!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts