Chocoladebroodjes, lekker vers!

Als ik zo'n foto's zie van verse koffiekoeken en handgemaakt bladerdeeg, dan krijg ik altijd een beetje het water in de mond. Hoe heerlijk is het om op zondagochtend je kraakverse koeken op tafel te kunnen zetten! Maar ik vind het ook wel indrukwekkend: de tijd en moeite die daarin kruipt...

Toch besloot ik het dit weekend te proberen, met als inspiratiebron Robèrt Van Beckhoven (Meesterbakker, Meesterpatissier en jurylid van o.a. Heel Holland Bakt) en dan vooral zijn boek 'Meer Meesterlijk Brood'. De man maakte al een diepe indruk op mij tijdens de finale van 'Heel Morres Bakt'. Maar toen ik nadien zijn boeken kocht en ermee aan de slag ging, was ik helemaal verkocht. In de boeken staan heel lekkere receptjes, met veel uitleg en duidelijke foto's. Er is voor elk wat wils: zoet en zout, voor de zoetebek en voor wie meer houdt van een hartige hap. Dus zette ik maar weer eens mijn twijfels aan de kant en ging ik opnieuw aan de bak!

Voor de verse chocoladebroodjes ga je van start met verse bladerdeeg te maken, die je nadien laat rijzen. Dat vraagt wel wat tijd, dus ik begon er de avond tevoren al aan. Zo ga je te werk:

INGREDIËNTEN
(goed voor 8 chocoladebroodjes of croissants)

VOOR HET DEEG
250 g tarwebloem
13 gram roomboter
4 gram gedroogde gist
5 gram witte basterdsuiker
1/2 losgeklopt ei
115 gram ijswater
5 g zout

VOOR HET TOEREN
100 g roomboter

VOOR HET AFSTRIJKEN
1/2 losgeklopt ei

WERKWIJZE
Doe alle ingrediënten (behalve het ijswater en het zout) in de mengkom 
van je keukenmachine. 
Laat draaien en voeg het ijswater toe.
Laat ongeveer 2 minuten verder draaien.
Voeg het zout toe en kneed het deeg nog 5 minuten.
Neem het deeg uit de kom, kneed nog even kort door en vorm er dan een bol van.
Verpak het deeg in plastic folie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Snij de gekoelde roomboter in stukjes van 1 op 1 centimeter. 
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een langwerpige lap.
Breng over 2/3 van het deeg de stukjes boter aan. Wrijf ze zachtjes wat uit over het deeg.
Vouw het gedeelte waar geen boter ligt naar binnen en dan de tweede flap met boter (je rolt het als het ware een beetje op).

Voor het toeren draai je het deeg een kwartslag. 
Rol het deeg uit tot zo'n 7 mm dikte.
Vouw opnieuw in drieën en leg een kwartier in de koelkast.

Draai weer een kwartslag, en rol terug uit tot zo'n 7 mm dikte.
Vouw het in drieën en leg nogmaals een kwartier in de koelkast.
Herhaal een derde keer.

Plaats het deeg dan minstens een half uur in de koelkast. Het deeg is best te snijden als het kouder is dan 10 °C.


DE CHOCOLADEBROODJES
Eerder had ik al 80 g chocolade gesmolten au bain marie. 
Van zodra de chocolade gesmolten is, voeg je 1 gram water toe.
Dan haal je het van het vuur en roer je goed door tot de chocolade weer stevig genoeg is om te spuiten.
Doe in een spuitzak en spuit chocolade staafjes op een bakpapier.
Laat afkoelen en opstijven (dit doe je dus best even van tevoren).

Rol het deeg uit tot een dikte van zo'n 4 mm.
Snij in rechthoekjes van 6 x 12 cm.
Leg een reepje chocolade aan het begin van de plak, rol op en leg nog een reepje chocolade. 
Rol verder losjes op.
Rek het randje voorzichtig wat uit, maak het iets dunner.
Leg de rolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, en dek af met een theedoek.
Laat 60 minuten rijzen.

(Ik heb het deeg gisterenavond zo'n 45 minuten laten rijzen en het dan in de koelkast gezet.
's Ochtends haalde ik het weer uit de koelkast. Ik liet het zo'n 15 minuten op kamertemperatuur komen.)

Strijk dan de rolletjes af met het losgeklopte ei.
Bak de koeken 24 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Werk af met poedersuiker.

En dan... dan kan je niet anders dan genieten 😊




SMAKELIJK!

Reacties

Populaire posts