Gingerbread cake voor mijn allereerste wedstrijd!

Binnenkort is er ergens in de wijde omtrek een wedstrijd. Een kersttaartenwedstrijd, om precies te zijn... Nu vind ik niet van mezelf dat taarten bakken mijn fort is, verre van zelfs... Ik heb dus lang getwijfeld, maar de prijs van de wedstrijd is een keukenrobot van een zeer gekend merk. En daar droom ik al best lang van, dus onder het motto 'Niet geschoten is altijd mis' ging ik toch maar aan de bak!

Best grappig wel, want al wat je nodig hebt (om je in te schrijven alleszins) is een foto van je kersttaart. Sta ik dus een hele dag in de keuken om taart te bakken, die eigenlijk nergens toe dient. Behalve dan de blije buikjes van mijn huisgenoten, die anders vaak naast de prijs grijpen omdat mijn baksels altijd wel ergens voor bestemd zijn. Toch best nog een nobel doel dus, mijn huisgenootjes blij maken. En die foto voor de wedstrijd, natuurlijk.

Ik begon te snuisteren op Pinterest, en kwam al snel de ideale taart tegen. Ik vond een receptje van 'Supergolden Bakes'. Het is een 'gingerbread' taart met een kaneelroomkaasvulling en -frosting. En als kers op de taart versgebakken gemberkoekjes, én zelfgemaakte meringue om te versieren... Best wat werk aan dus 😊 Maar hé, laat ik dat nu net heeeel graag doen, dus... bakken maar!

Part one: gemberkoekjes bakken
(ongeveer 20 stuks)

40 g donkerbruine suiker
100 g kandijsiroop
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
snuifje nootmuskaat
snuifje zout
snuifje gemalen witte peper
1 theelepel sodabicarbonaat
60 g boter
1 ei (licht opgeklopt)
230 g bloem

Verwarm je oven voor op 170 °C.
Doe de suiker, de siroop en alle specerijen in een pannetje en zet op een zacht vuur.
Verwarm terwijl je blijft roeren, en breng het mengsel net aan het koken. 
Pas op dat het niet aanbrandt!

Haal van het vuur en voeg het sodabicarbonaat toe (het mengsel gaat schuimen, 
dat is perfect normaal 😅).
Voeg er dan de boter onder en meng tot ze helemaal gesmolten is. Roer nadien het ei erdoor.
Doe alles in een grote kom en voeg beetje bij beetje de bloem toe, terwijl je roert.
(Ikzelf deed dit met mijn handen.)
Van zodra alles goed gemengd is, leg je je deeg op een bebloemd oppervlak en kneed je het tot een bal.
Rol uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter, en steek er koekjes in allerlei vormen uit.
Maak opnieuw een bal, rol uit en doe zo verder tot al je deeg verwerkt is.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, en bak 12 à 15 minuutjes.
Laat de koekjes dan afkoelen op een rooster, en geniet van de geur.



Part 2: meringue kisses
(ongeveer 30 stuks)

2 eiwitten (75 g)
150 g kristalsuiker
vanille-extract

Verwarm de oven voor op 100 °C.
Klop je eiwitten op tot stijve pieken. 
Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. De suiker moet helemaal opgelost zijn en het mengsel mooi glanzend.
Doe er een beetje vanille-extract bij.
Vul een spuitzak en gebruik een 'ster'-spuitmondje.
Spuit op een bakplaat bekleed met bakpapier kleine toefjes meringue.
Droog ongeveer een uur in de oven.
Voel af en toe: als je de meringue gemakkelijk van de bakplaat kan halen zijn ze klaar.
Anders laat je ze nog een beetje verder drogen.



Part 3: dé taart

In principe was het de bedoeling om 3 vormen van 20 cm te vullen. Die heb ik echter niet, dus ik gebruikte 1 vorm van 26 cm en sneed de taart horizontaal in tweeën om ze te vullen.

Voor de cake

235 g bloem
220 g donkerbruine suiker
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel sodabicarbonaat
snuifje zout
2 eieren
1,5 eetlepel kandijsiroop
135 g koude boter in blokjes
135 ml melk
1 eetlepel citroen- of sinaasappelsap (ik nam citroen)
1 theelepel vanille-extract
zeste van 1 sinaasappel
2 eetlepels gekonfijte of vers geraspte gember (ik koos optie 2)

Voor de frosting

300 g roomkaas
1/2 eetlepel kaneel
400 g room
150 g poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet een cakevorm in en bebloem.
Zeef alle droge ingrediënten en doe ze in een kom. Meng.
Doe de blokjes boter erbij. Als je een keukenmachine hebt, meng je alles daarin voor enkele minuten. Ik verkruimelde de boter met de hand. Doe dit tot je een mengsel krijgt dat lijkt op zand.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng goed met de mixer. 
Voeg dan de siroop toe.
Doe er de melk, het sap, het vanille-extract en de zeste bij en meng alles goed.
Doe het mengsel in de cakevorm en bak ongeveer 40 minuutjes in de oven, tot een prikker er droog uit komt.
Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.
Ik sneed de taart nadien in tweeën en liet ze zo verder afkoelen.

Maak intussen de frosting.
Klop de room op met de suiker tot stijve pieken.
Klop de roomkaas op met het kaneelpoeder. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe.

Als de cake afgekoeld is, doe je op het onderste deel een royale portie frosting.
Leg dan de bovenkant erop en herhaal.
Aan de zijkant smeer je ook wat frosting, maar hier kan je de cake wat laten doorschemeren om een 'naked cake' te krijgen.

Werk af met de gemberkoekjes en wat meringue (ik deed op mijn schuimpjes nog wat goudpoeder).




SMAKELIJK!

Update: ik werd geselecteerd voor de finale van de wedstrijd. Spannend! Nu de zenuwen nog onder controle krijgen en de taart nog maar een keertje maken 😉

Reacties

Populaire posts