Een vleugje Spanje doorheen het weekend: gevulde paprika met patatas bravas... Olé!

Op algemeen verzoek van mijn beide juniors, kwamen er dit weekend nog eens gevulde paprika's op tafel. Tot mijn grote verbazing zijn ze tegenwoordig grote paprikafans, hoewel ze enkele jaren geleden nog moord en brand schreeuwden toen die op tafel kwamen 😄

Zoals gewoonlijk gebruik ik ook hiervoor een recept van Jeroen Meus, uit de reeks 'Dagelijkse Kost'. Het recept is heel eenvoudig, het vraagt wat tijd maar het is verder helemaal niet moeilijk en wel héél erg lekker!

Bij dit gerecht hoort in principe ook een (to die for) lookmayonaise. Die is om duimen en vingers af te likken, maar aangezien we dit weekend heel wat stevige maaltijden achter de kiezen hadden, liet ik die dit keer achterwege. Ik vermeld hem wel bij het recept, je moet hem zeker proberen!

Ingrediënten (4 personen)

1 sjalot
4 tomaten
2 chilipepers
zout
olijfolie
40 g tomatenpuree
2 el rode wijnazijn
70 g panko
150 g Manchego
600 g gehakt
2 eieren
peper
rode paprika's
2 teentjes knoflook
1 eetlepel mosterd
azijn
2 dl arachideolie
600 g aardappelen
1 bussel rucola (naar smaak)

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 °C.

Begin dan met de tomatensaus.
Snipper het sjalotje fijn. Snij de tomaten en de chilipepers in stukjes.
Fruit het sjalotje in wat olijfolie. Voeg de tomaten en de pepertjes toe.
Kruid met een snuifje zout en laat zachtjes sudderen op een laag vuur.
Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met de rode wijnazijn. Laat dan zachtjes verder garen tot de tomaten helemaal zacht zijn.
Mix de saus en giet ze eventueel door een zeef (ikzelf heb dat niet gedaan).
Laat afkoelen.

Voor de gevulde paprika's maal je eerst de panko fijn in de keukenmachine. De Manchego snij je in blokjes en dan maal je hem ook fijn. Hou 1/3 van beide apart.
Meng het gehakt met de eitjes, voeg de rest van de panko en de Manchego toe en kruid met peper. Meng alles goed.
Snij dan de paprika's in twee, en verwijder de steeltjes en de zaadlijsten. 
(Als ze niet mooi blijven staan, kan je eventueel een stukje van de onderkant snijden zodat de onderkant mooi recht is.)
Verdeel je gehakt in 4 delen en vul met dit mengsel je paprika's.
Bestrooi royaal met de resterende panko en Manchego, en zet in de oven. 
Het recept zegt in principe een half uurtje, maar ik vind het gehakt dan op het randje van gaar. Ik zet ze liever een kwartiertje langer in de oven, dus in totaal 45 minuutjes.

Daarna is het de beurt aan de lookmayonaise. Pel hiervoor de knoflook en snij de teentjes in grove stukken. Doe ze in een maatbeker.

Voeg hier mosterd, azijn en een scheutje water aan toe. Splits het ei en doe de eidooier bij het mengsel (het eiwit kan je in de diepvries bewaren en er bijv. meringue of macarons van maken later).
Giet er dan in een fijn straaltje de olie bij en mix alles met de staafmixer.
Je ziet vanzelf de lekkere lookmayonaise tot stand komen!
Breng op smaak met peper & zout.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water (ik doe dit al op voorhand).
Laat ze wat afkoelen. Zo kan je ze gemakkelijk in hapklare brokjes snijden.
Je kan ervoor kiezen de aardappeltjes te frituren, maar ik bak ze liever gewoon in de pan.
Ik kruid ze met peper, zout en pikante paprika.

Tot slot kan je alles nog afwerken met wat rucola en een beetje olijfolie.

Serveer de gevulde paprika's met de patatas bravas en het slaatje, en lepel er wat tomatensaus en lookmayonaise over.


SMAKELIJK!

Reacties

Populaire posts