Over foodhypes en gezond verstand

Ik ben fan van Jeroen Meus. Hij maakt lekkere, haalbare en herkenbare gerechten. Gerechten die je inderdaad dagelijks kan maken, wanneer je 's avonds thuiskomt van je werk. Vaak zijn ze gezond, soms iets minder. En daar gaat het mij nu net om, om dat evenwicht.

Ik ben fan van Jeroen omdat hij zijn gezond verstand gebruikt, en daar ben ik ook grote voorstander van. Iedereen doet waar hij of zij zich goed bij voelt, maar je mag er niet in doorslaan. Je moet op zoek gaan naar dat evenwicht: gezond eten, maar met ruimte voor hier en daar een 'zonde'.

Je mag geen slachtoffer worden van de calorieën en ingrediëntenlijsten, je mag niet vergeten te genieten van eten. En dan zeg ik niet dat je je niet bewust moet zijn van wat je allemaal in je mond stopt. Integendeel: ga voor goede, eerlijke en gezonde producten die liefst met respect voor het milieu gekweekt of gemaakt zijn.

Maar laat af en toe de ruimte voor een calorietje extra, een taartje of een hoofdgerecht met net dat beetje boter of room erbij (als je daar geen last van hebt).  Laat het smaken, geniet ervan en kies de dag erna dan voor wat extra groenten, volwaardige rijst of wat het ook is dat voor jou gezond eten belichaamt.

Anderzijds: dit is ook alleen maar mijn mening. Doe waar je je goed bij voelt, en laat elk dat voor zichzelf uitmaken 😊

Dit gezegd zijnde, een heerlijk receptje van Jeroen: een stevige, Hongaarse goulash!

Voor 4 personen

1 kg rundvlees
75 cl bouillon (ik gebruikte rund)
2 uien
2 rode paprika's
Snuifje cayennepeper
Snuifje komijn
1 eetlepel bloem
80 g geconcentreerde tomatenpuree
Laurier
Tijm
Peper & zout
Rijst, frietjes of pasta naar keuze
Zure room om te serveren

Verhit een beetje boter in een stoofpot. 

Kruid het vlees met peper en zout en bak het vlees in delen goudbruin (het hoeft nog niet gaar te zijn). Doe niet te veel vlees ineens in de pot, anders bakt het niet mooi.
Haal het aangkorste vlees uit de pot en hou opzij. 

Pel de uien en snij ze in ringen. Maak de paprika schoon en snij in reepjes. Bak aan in de stoofpot, voeg eventueel nog een beetje boter toe.

Kruid met cayennepeper en komijn. Roer om, laat nog even bakken en voeg de tomatenpuree toe. Laat nog even sudderen (af en toe roeren, zodat de puree niet aanbakt).

Voeg het vlees opnieuw toe, bestrooi alles met de bloem en voeg de bouillon toe.

Voeg wat laurier en tijm toe aan de pot. Laat nu minstens 2 uur sudderen.

Verwijder nadien de laurierblaadjes en tijmtakjes, en kruid eventueel nog wat bij met peper en zout.

Serveer met rijst, aardappelen of pasta naar smaak. Doe er een lepeltje zure room bij. Klaar om op te dienen!


SMAKELIJK!

Reacties

Populaire posts