Vers brood, en een cadeautje voor mezelf

Wie brood wil bakken en dat brood mooi wilt insnijden, heeft een scherp mes nodig. Als je geen goed mes hebt, heb je ook geen mooie insnijdingen en kan je brood niet zo mooi rijzen in de oven. Het zal dan openbarsten waar de druk het grootst is, en als je insnijdt bepaal je dit eigenlijk zelf.

Na lang aan te modderen en allerhande messen te hebben getest, besloot ik toch mezelf eens te trakteren op een echte 'lame'. Zo'n lame (deegmesje) is een houdertje met daarin een vlijmscherp scheermes, waarmee je de perfecte insnijdingen kan maken in je brood.

Ik ging op zoek op het wereldwijde web en vond uiteindelijk een mooi exemplaar. Ik bestelde, moest véél geduld oefenen (geweldig, die staking van de post) maar uiteindelijk zat mijn 'cadeautje voor mezelf' in de brievenbus. Je krijgt het houdertje en de mesjes apart geleverd, met instructies erbij hoe je het in mekaar moet zetten. Oppassen voor de vingers is hier zeker wel de boodschap, want de mesjes zijn natuurlijk vlijmscherp!




Aan de bak nu maar, met één van mijn favoriete recepten van Levine Van Doorne:

Voor 1 lichtbruin brood:

500 g tarwebloem
7 g droge gist
10 g suiker
9 g zout
25 g zachte, ongezouten roomboter of zonnebloemolie
300 g water van 20 à 25 graden

Deeg kneden:

Doe alle ingrediënten in de kom van je standmixer of broodmachine en kneed alles in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg (met de hand: 20 à 25 minuten). Als je een vliesje kunt trekken van het deeg, is het goed!

Laat het deeg dan een 1e keer rijzen in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie en laat +/- 60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Bebloem je werkoppervlak, haal het deeg uit de kom en duw de lucht eruit. Bol het dan losjes op en laat 20 minuten afgedekt rusten. Dan rol je het deeg uit. Je vouwt de rechterkant dan tot in de helft van de deeglap, en nadien de linkerkant. Je krijgt zo een soort van rechthoek (in de lengte). Die rol je nogmaals uit en dan rol je het deeg op. Leg met de naad naar beneden in een bakblik, dek opnieuw af en laat nogmaals een uur rijzen.

Intussen verwarm je je oven voor op 220 °C (of 200 °C als je met hete lucht bakt).

En dan komt het: snij je brood enkele keren in met een scherp mes (tijd voor de lame). Bak 20 minuten op 220 °C, laat de temperatuur dan zakken naar 200 °C en bak nog eens 20 minuten. Haal het brood direct uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

En dan moet je alleen nog maar genieten van de geur van vers brood en kraakverse boterhammetjes op je bord...

SMAKELIJK!

Reacties

Populaire posts